Yavru Güvercinlerde Kıhlama Neden Olur?

Yavru Güvercinlerde görülen kıhlama hastalığı güvercin sahipleri tarafından araştırılmaktadır.

Yavru Güvercinlerde görülen kıhlama hastalığı güvercin sahipleri tarafından araştırılmaktadır. Özellikle havaların soğumasıyla beraber güvercinlerde kıhlama hastalığı da artış gösterir. Bu hastalıklar aslında pek çok faktörden dolayı ortaya çıkmaktadır. İngilizce adından kısaltılarak CRD adıyla bilinen ve Türkçeye kronik solunum yolları hastalıkları olarak çevrilen bu hastalık aslında tek bir hastalığın değil de solunum yollarında görülen bütün hastalıkları kapsayan ortak adlandırmaya verilen addır. Güvercinlerde görülen CRD hastalıkları Ornithosis, Croryza, Mycoplasmosis olarak üçe ayrılır.  

Ornithosis Hastalığı  

Ornithosis hastalığı kuşun tek gözünde ıslanma akıntı ve göz etrafında halka şeklinde kızarık hastalığın belirtileridir. Tedavi edilmediği zaman gözde körlük olur. Kusma, ishal, tüylerde kabarma, kilo kaybı, karışık tüyler, gergin ruh hali ve iştahsızlık hastalığın diğer belirtileridir.  

Croyza Hastalığı  

Kuşunuzun her iki gözünde ıslaklık olması burun akıntısı olması kokulu sümük, boğazında balgam ve hırıltılı kıh kıh hık hık diye ses çıkarması hastalığın belirtilerindendir. Sulu yeşilimsi ishal yüzde şişkinlik ağırlık kaybı diğer belirtilerden olmaktadır.  

Mycoplasmosis Hastalığı  

Croyza ile aynı belirtilere sahiptir. Farkı kuşlarda ateş yükseksliği ve durgunluk hali daha belirgin olmaktadır.  

Solunum yollarında görülen bu hastalıklar güvercinlerde çok yaygındır. Kış aylarında havalar daha da soğuduğu için bu hastalıklar da artış gösterir. Bu hastalıklar arasında pek çok faktör hastalığa neden olmakla beraber stres, kötü hijyenik koşullar vb. Durumlar hastalığın gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu etkenler yok edilmezse hastalık geçmiş gibi gözükse dahi tekrar edebilir.