Papağanımın tüyleri dökülüyor, ne yapmam gerek?
Papağan bakımı konusunda son derece çeşitli bakış açıları vardır. Bakımı yapılan papağan cinsinin iyi tanınması son derece önemli olacaktır. Vitamin ve mineral eksikliği yaşayan papağanlar ise tüy dökeceği bilinmelidir. Papağanı tüyleri için vitamin takvi
Papağanımın tüyleri dökülüyor, ne yapmam gerek?
Papağan bakımı konusunda son derece çeşitli bakış açıları vardır. Bakımı yapılan papağan cinsinin iyi tanınması son derece önemli olacaktır. Vitamin ve mineral eksikliği yaşayan papağanlar ise tüy dökeceği bilinmelidir. Papağanı tüyleri için vitamin takviyesi son derece önemli bir detay olacaktır. Tüy dökülmelerindeki temel etken mevsim değişikliği ise bu ciddi bir sorun yaratmayacaktır. Kaldı ki kuşlar tüy dökme dönemlerinde serbest ve özgür bırakılmalı ki söz konusu dönemi rahatça atlatabilmeli.
Genel olarak tüy dökme dönemleri Ağustos ile Aralık dönemleri arasında yaşanan mevsim değişikliği dönemidir. Bu nedenle hemen herkes için endişe edilecek bir durum söz konusu olmayacaktır. Papağan tüy bakımı sadece vitaminler ile sağlanmaktadır. Vitamin eksikliği yaşayan bir papağan tüylerini dökecek ve halsizleşecektir.
Tüy Dökülmesinin Nedenleri
Tüy dökülmesinin mevsim değişikliğine bağlı olmayan nedenleri ise çoğunluk ile
Beslenme,
Sıcaklık,
Yumurtlama sürecinde olması,
Stres,
Deri hastalıkları,
Hormonal Bozukluklar
Gibi durumlarda papağanların tüylerinin dökülmesine sebep olabilir. Papağanı tüyleri için vitamin desteği sağlanabilir. Ancak, bu rahatsızlıkların tedavileri bulunmaktadır. Tüy dökme sorunu çözümsüz bir durum değildir. Ancak başlangıç süreci ve nedeni iyi belirlenmelidir. Çünkü papağanların olağan sürecinin içerisinde de tüy dökme dönemi bulunmaktadır. Ya da bir yumurtlama döneminde yine tüy dökebilir bu gibi durumlarda müdahale edilmemelidir.
Papağanların Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Papağanlar gibi kuşların tüm süreçleri göz önünde bulundurulması gerekir. Bu nedenle hemen herkes için bir gözlemleme süreci bulunur. Papağan tüy dökümü ne kadar sürer? Gibi sorular bulunmaktadır. Genellikle, papağanların tüy dökme süreçleri üç ay gibi bir süre sürmektedir.
Bu zaman içerisinde vitamin destekleri verilmeli ve kuşun özgür alanları tamamen serbest bırakılmalıdır. Bu süreci en iyi şekilde geçiren papağanlar çoğu zaman sonrasındaki bir yılı sorunsuz ve yaşam kalitesi yüksek bir şekilde geçirmektedir. Papağanı tüyleri için vitamin desteği sağlayan bakımı yapan kişiler bu süreçte farklı bir değişiklik uygulamamaları gerekir. Stres sebebiyle ya da çeşitli hastalıklar sebebiyle tüy döken papağanlar için ise en kısa sürede uzman bir kişi tarafından destek alınması ve tedavi sürecinin başlatılması gerekir.