Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

 

Evde beslediğiniz muhabbet kuşunuzun hastalanmaması ve daha sağlıklı olması için su kabını ve yaşadığı yeri sürekli temizlemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Temizliğe dikkat ettiğiniz gibi kuşunuza verdiğiniz suyun taze ve temiz olması da önem taşımaktadır. Ayrıca kuşunuza verdiğiniz besinlerde taze ve muhabbet kuşunuzun ihtiyacı kadar olmalıdır. Fazlası ya da azı kuşunuzun sağlığı açısından iyi değildir. Muhabbet kuşunuza özenle bakarken kuşunuzda bir sıkıntı olduğunu düşündüğünüz zaman öncelikle veteriner hekiminize gitmelisiniz. Veteriner hekiminiz sizlere önerdiği ya da verdiği ilaçlar ile muhabbet kuşunuzun tedavisini en iyi şekilde tamamlamalısınız.

Muhabbet Kuşu İshal Belirtileri

Muhabbet kuşlarında ishal belirtileri genellikle halsizlik, isteksiz duruş, muhabbet kuşunuzun popo kısmında dışkı, dışkıda sararma ve kafes içerisinde sulu dışkıdır. Muhabbet kuşunuzun temizliğini yaparken ve muhabbet kuşunuzla ilgilenirken ishal belirtileri olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamaya özen gösterin. Bazen muhabbet kuşunuzun ishal belirtileri farklı olabilir. Bu farklılık muhabbet kuşunuzun bünyesine ve hastalık derecesine göre değişmektedir. Bütün hatalıklarda olduğu gibi bu hastalığın da hızlı teşhisi ve tedavisi önemlidir. Muhabbet kuşunuzda ishal belirtileri olduğunu düşünüyorsanız veteriner hekiminize danışmalısınız. Tedavi sürecinde veteriner hekiminizin belirlediği tedaviyi özenle yapmalısınız.

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet kuşunuzun ishal tedavisinde ilk yapmanız gereken ishalin sebebini belirlemektir. Eğer ki kuşunuzun ishal olma sebebini bulamaz iseniz iyileşme süreci yavaş olacaktır. Hatta hastalık daha sonralarında sık sık tekrarlanabilmektedir. Muhabbet kuşlarında ishal hastalığı mikrobik ve gıdaya bağlı olmak üzere iki sebebe dayanmaktadır. Mikrobik sebeple olmayan ishal hastalığında diyet uygulanmaktadır. Mama, ince yem ve yulaf verilmektedir. Kuşunuzun kafesinde sürekli haşlanmış patates bulundurmalısınız. Muhabbet kuşunuzun ishal iken kaybettiği suyu marulun kart yaprakları ya da ıspanak ile dengelemelisiniz. Fakat bu yeşil sebzeleri verirken fazla değil az vermeye özen göstermelisiniz. Kuşunuzun ishal olduğu zaman ısı kaybının olmadığı bir ortamda ani hava değişikliğinden kaçınarak bakmaya özen göstermelisiniz. Mikrobik ishalde ise kuşun pisliği tahlilde çıkan net sonuca göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu süreçte kullanılan bazı ilaçlar; niflodin, koksidin, sulfamazettin.