Muhabbet Kuşu Hasta Olmaması İçin Neler Yapmalıyız?

Evlerimizde beslediğimiz sevimli dostlarımızın daha uzun ömürlü ve sağlıklı olabilmesi için neler yapacağımızla ilgili sizlere bilgi vermek istiyoruz. Muhabbet kuşları genelde 10 ile 12 yıl arasında yaşayabilirler. Fakat onlara iyi bir ortam sağlamazsak onların yaşam ihtimalini daha kısa süreye indirmiş oluyoruz. Hiç kimse kendi kuşunuzu sizin kadar tanımayacaktır. Eğer kuşunuzla yeteri kadar ilgileniyorsanız kuşunuzun olağan dışı davranış sergilediğini kolayca göreceksiniz. Fakat hevesli olarak aldığınız kuşu bir süre sonra kendi haline bırakırsanız kısa sürede hastalanarak kaybettiğinizi görürsünüz. Kuşunuzun sağlıklı olması için bazı şeylere dikkat etmelisiniz.

Kuşunuzun sağlıklı olması için bakımın düzgün yapmanız gerekir. Öncelikle muhabbet kuşlarının kafesleri küçük olmamalıdır. Kafes içinde rahat hareket etmeleri kuşların kendini daha özgür hissetmesini sağladığından dolayı kafes ne kadar geniş olursa o kadar iyidir. Aynı zamanda kafes ile satılan tünekler kaldırılmalı yerine tahta tünekler ve doğal dallar konulmalıdır. Kafes içinde kuşunuzun ihtiyacını karşılayan gaga taşı ve kuş kumunu mutlaka bulundurmanız gerekir. Gaga taşı ile kuşlar tırnak ve gagalarını törpülerler. Kuşlar kendi ihtiyaçlarını kendileri giderdikleri için yedikleri yemleri de çiğnemeden yutacaklardır. Bu sebeple kafeste mutlaka bulunması gereken şey yemdir. Kuşunuzun sağlıklı olması için en önemli etken beslenmesidir. Açık satılan yemler hem bayatlamış hem de kurtlanmış olabileceğinden dolayı paketli yemleri seçmelisiniz.

Muhabbet Kuşu Uyku Düzeni

Muhabbet kuşları ortalama 10 ile 12 saat civarı uykuya ihtiyaç duyabilirler. Gün batımıyla uyur sabah da erken uyanırlar. Ev ortamında gece geç saate kadar ışıklar açıksa muhabbet kuşları uyuyamazlar. Yeterince uykusunu alamayan kuşlar sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Özellikle saldırganlık, ısırma sorunu, stres, davranış bozuklukları gibi etkenler bağışıklık sisteminin zayıflamasını ve kuşlarınızın da hasta olmasına neden olur. Kuşunuzun dışkısında eğer değişiklik varsa, iştahsızlık varsa, ötmeme sorunu varsa, sürekli uyuma sorunu varsa, halsizlik sorunu varsa mutlaka kuşunuzu veterinere götürmeniz gerekir. Eğer tek kuş besliyorsanız ona karşı aşırı ilgi göstermeniz gerekir. Eğer eş alacaksanız da kuşunuzun yanına hemen bir başka kuş koymamanızı tavsiye ederiz.