Muhabbet Kuşu Bakımı

Evde bakılan hayvanların içinde en çok dikkat edilmesi gereken hayvanlar balık ve muhabbet kuşlarıdır.

Evde bakılan hayvanların içinde en çok dikkat edilmesi gereken hayvanlar balık ve muhabbet kuşlarıdır. Birçok kişinin ne yazık ki yanlış bakım nedeniyle çok kısa bir süre içinde kuşları ölüyor. Oysaki doğru bakım uygulamaları ile muhabbet kuşları uzun süre hayatta kalabiliyor..Bu makalede muhabbet kuşunun bakımı nasıl olmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir ve beslenmesi nasıl olmalıdır? gibi muhabbet kuşları hakkında tüm detaylar ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Beslenmesi nasıl olmalıdır

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki ev ortamında bakılan her 10 kuştan 8' i yanlış beslenme nedeniyle hasta oluyor. Yanlış beslenmeden dolayı ishal, sindirim sistemi bozuklukları, yağlanma, şişmanlık gibi hastalıklar ortaya çıkıyor. Bu kuş türünün doğal yapısına uygun beslenmesi birçok hastalıktan korunmasını sağlar.

Kuşun suyu bittikçe değil her gün değişmelidir. Musluk suyu değil içme suyu içmesi gerekir. Her 10 günde bir suyunun içine bir kaç damla elma sirkesi damlatıldığı taktirde bağırsak bakterileri, parazit ve mantarların oluşumu önlenir. Aynı şekilde 10 günde bir, bir iki damla limon suyu kuşun c vitamini almasını sağlar. Vitamin kullanımı ise şu şekilde olmalıdır; sağlıklı kuşlara haftada bir, üreme döneminde olanlara haftada iki, hasta kuşlara ise veterinerin önerdiği kadar vitamin vermek gerekir. Vitamin kullanımı muhabbet kuşu beslemek ve uzun süre sağlıklı olması için çok önemlidir.

Muhabbet kuşlarının ana temel besini onlar için üretilmiş yemdir. Piyasada birbirinden farklı birçok çeşit kuş yemi bulunmaktadır. Yem seçimi kuşun türüne ve yaşına göre yapılmalıdır. Yavru kuşların gagaları tam olarak gelişmediği için normal değil yavrular için özel kuş yemi verilmelidir. Kuşunuza sürekli aynı yemi vermelisiniz. Sürekli olarak yem değişikliği yapmak kuşların bağırsaklarını bozar. Meyveli ve ballı olarak satılan krakeri muhabbet kuşları çok sever. Ancak sürekli kraker yiyen bir kuş asıl besin kaynağı olan kuş yeminden uzaklaşır. Sürekli kraker yemesi doğru değildir.

Muhabbet kuşları yem dışında azar azar olmak kaydıyla birlikte meyve ve sebze yiyebilir. Fakat greyfurt, hurma, avakado ve limon kabuğu kesinlikle verilmemelidir. Sebze olarak soğan, sarımsak, mantar ve çiğ patates dışında ki sebzeleri kontrollü bir şekilde verebilirsiniz. Haşlanmış yumurta muhabbet kuşları için çok faydalıdır,

Tatlılar, şekerleme, asitli içecekler, cips, süt, çikolata gibi gıdalar kesinlikle verilmemelidir.

Muhabbet kuşlarının sağlıklı yaşamaları için beslenmelerine nasıl dikkat ediliyorsa aynı şekilde kafes temizliği ve kuşun yıkanması da bir o kadar önemlidir. Kafesin haftada bir kez mutlaka temizlenmesi gerekir. Kuş hangi sıklıkla yıkanmalıdır? Muhabbet kuşu kendi kendini gagası ile temizlemeye çalışıyor ise yıkama vakti gelmiş demektir. Bütün bu bakım önerilerinin yanısıra muhabbet kuşlarının uzun süre yaşaması için onların evi içinde özgürce uçmasına izin verilmesi gerekir.