Muhabbet Kuşlarının Hayatımızdaki Yeri

Muhabbet Kuşları sevimli ve dost canlısı olan hayvanlardır. Muhabbet kuşlarının yetişme alanları ve tarihine bakacak olursak eğer, Avusturalya taraflarında yetişip ülkemize göçmen kuş olarak gelmişlerdir.

Muhabbet Kuşları sevimli ve dost canlısı olan hayvanlardır. Muhabbet kuşlarının yetişme alanları ve tarihine bakacak olursak eğer, Avusturalya taraflarında yetişip ülkemize göçmen kuş olarak gelmişlerdir. Bu kuşların yapısı ve içgüdüsü gereği dost canlısı olma, insanlarla uyumlu olma süreci kısa sürede gelişmiştir. Genellikle sıcak yerlerde yaşamaya elverişli olan bu canlılar, tamamen zararsız ve konuşmaya yatkınlığı olan hayvanlardır. Canınız sıkıldığında karşınıza alıp bir insan varmış gibi konuşabileceğiniz dost canlılarıdır.

Muhabbet Kuşlarının Genel Özellikleri

 Muhabbet kuşlarının özelliklerine baktığımızda, parlak tüylü ve kendine bakım yapmayı seven sevimli dostlardır. Çok nadirdir sizi sinirlenince ısırması. En çok bilinen özelliklerinden birkaçı; sizi taklit etme yeteneği ve gelip kulağınıza tüylerini sürtmesi. Tüylerini sürtmesinin anlamı sizi sevdiğini ve sizinle oynamak istediğini anlatan durumdur. Özellikle yaşlılarımızın anne baba veya teyzelerimizin genellikle evinde muhabbet kuşu bulunmaktadır. Bunun en büyük sebebi; yalnızlıktan ve kimsenin olmayışından kaynaklanmaktadır.

 Muhabbet kuşları için genellikle isimleri bıcır, maviş, limon, bu isimler çok yaygındır. Özellikle her 10 muhabbet kuşunun adı Maviş olduğu bilinmektedir.

 Erkek muhabbet kuşları, dişi muhabbet kuşlarına göre daha fazla öter ve daha sakindirler daha olgundurlar. Dişi muhabbet kuşlarına baktığımızda ise erkek muhabbet kuşlarına göre daha kıskanç, daha saldırgan olduğu hatta içine kapanık olduğu bilinen özelliklerindendir. Özellikle dişi muhabbet kuşları yavrulama yapınca evdeki insanlara karşı da tehlikeli olabilmektedirler.

Muhabbet Kuşları Nasıl Konuşurlar?

 Muhabbet kuşlarını konuşturabilmek öncelikle büyük emek ve sabır istemektedir. Kuşunuzun yaşına göre ve anlama kabiliyetine göre bu durum değişebilmektedir. 3 aylık 9 aylık arası olan muhabbet kuşlarının öğrenme zamanı daha kısa iken 3-5 yaş arası muhabbet kuşlarının öğrenebilme süresi daha fazladır ve daha geçtir. Evimizde ki muhabbet kuşlarının konuşabilmesi için günde minimum 30 dakika 1 saat arası yeterli olmaktadır. Bu sürede muhabbet kuşlarımıza konuşmayı öğretirken aynı kelimelerin olmasına dikkat etmeliyiz. Aynı kelimeleri kullandıktan sonra ise her hafta bu kelimeleri tekrarlamalıyız. Tekrarlamayı bırakırsak verdiğimiz emek ve çaba boşa gitmesi kaçınılmazdır.

Muhabbet Kuşlarının Yaşama Süreleri

 Muhabbet kuşlarının yaşam süreleri 6 yıl ve en fazla 8 yıl olarak değişmektedir. Çok bakımlı ve iyi bir ortamda yetiştirilen bu dost canlısı hayvanlar genellikle 8 yıla kadar yaşadığı bilinmektedir. Normal şartlarda bu hayvanlar en fazla 6 yıl yaşadığı ortaya çıkmıştır. Asla ve asla soğuğa dayanamayan bu hayvanlar Avusturalya asıllı olduğu için havanın az 23 derece ve en fazla 43 dereceye kadar yaşayabildiği tespit edilmiştir. Eğer ortam çok soğuksa kısa sürede ölebileceğini ama orta çok sıcaksa sürekli ağzını açıp kapayarak vücut ısısı dengelemeleri yapmaktadır. Yani genel olarak bu hayvanlar sadece sıcak alanlarda yaşayabilir. Soğuk yerlerde yaşama olanakları çok ama çok azdır.

Muhabbet Kuşlarının Yediği Besinler

Muhabbet kuşları en çok darı, marul, pirinç ve besin değeri yüksek ama ağır olmayan hafif olan yiyecekleri tercih etmektedirler.  En sevdiği besin ise maruldur. Özellikle yeşilli çok severler ve bazen yeşilliğin içinde su varmış gibisine içine girip yüzmeye çalışırlar. Yapıları gereği çok sevimli olan bu hayvanlar insanlar olduğu sürece yaşamlarını evlerde devam ettireceklerdir.