Kuşlarda Giardiasis Enfeksiyonu

Evcil kuşlarda görülen Giardiasis enfeksiyonunun neden olduğu protozoal parazitin neden olduğu bir hastalıktır. İnsanlarda, kanatlılarda ve genellikle hayvanların bağırsaklarında yaşayan bu virüs farklı hayvan türlerinde hastalığa neden olur. Sultan, cennet papağanı, gri yanaklı paraketler, küçük papağanlar, muhabbet kuşları ve kumrularda görülen bu hastalığın nedenleri farklılık gösterir.

Giardiasis Enfeksiyonu Sebepleri

Giardiasis enfeksiyonunun en önemli özelliği bağırsak dışında yer alan ortamda kist yapısına bürünerek uzun süre canlı kalmasıdır. Kist formu enfeksiyonu, trofozoit formu ise üreme formuna verilen addır. Kistleri su gibi dış etkilere oldukça dayanıklı olmakla beraber nemli ortamlarda haftalarca canlılığı koruyabilirler. Hastalığı kapan kuşlar genelde sularıyla kapmaktadır. Giardia taşıyıcı hayvanın ince bağırsağında yaşar ve çoğalır. Bu mikroskobik parazit bağırsakların yüzeyine yapışarak bağırsak yüzeyindeki mukozada dolaşırlar. Hücre içi aşama bulunmamaktadır. Parazitin kuluçka süresi genelde 10 ile 21 gün arası farklılık gösterir. Dışkıyla beraber kist atılabilir fakat bu durum birkaç hafta da sürebilir birkaç gün de. Ancak özellikle enfeksiyonun kronik aşamasında ilerlemeler olabilir.

Bu hastalığı bulaştıran canlının içtiği sudan ya da dışkıdan dolayı bulaşmaktadır. Özellikle yetişkin kuşlar gizli taşıyıcı olabilirler. Kuşların tüyleri üzerinde hayatta kalabilen bu virüs kuşunuzda daha fazla kalırsa daha ciddi problemlere neden olabilir. Taşıyıcılar mevcut olduğu zaman diğer kuşlar için de risk oluşturduğundan dolayı dikkat edilmesi gerekir.

Giardiasis Enfeksiyonu Tedavisi

Giardiasis Enfeksiyonu tedavisi kolay bir şekilde yapılmaktadır. Tüm sağlık kurallarına uyularak giardiasis hastalığı tedavi edilebilir. Bulaş çoğunlukla su ile olduğundan dolayı kuşun suyu kap yerine su şişesiyle verilmelidir. Banyo kabı kafes dışına konmalı ki yeniden hasta olması engellenmelidir. Parazitin üremesini engellemek için su şisesi düzenli olarak kaynatılmış suda bekletilmeli ve daha sonra temizlenerek su koyulmalıdır. Yemleriyle tercihen taze kekik de verilebilir. Parazitin üremesini önledikten sonra yine herhangi bir sorunla karşılaştığınız zaman vakit kaybetmeden veterinere giderek kuşunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Giardisis tedavisinde Ronidazole, Ipronidazole, Metronidozole, Carnidazole gibi antiprotozoal ilaçlar kullanılabilir. Elbette bu ilaçların veteriner kontrolünde kullanılması şarttır.