Kursak Mantarı Tedavisi
Kursak Mantarı kanatlı hayvanlarda Candida albicans tarafından oluşturulan hareket yavaşlığı, keyifsizlik, ishal, iştahsızlık ve civcivlerde yavaş büyüme belirtileri ile ayırt edilebilen bir hastalıktır.
Kursak Mantarı kanatlı hayvanlarda Candida albicans tarafından oluşturulan hareket yavaşlığı, keyifsizlik, ishal, iştahsızlık ve civcivlerde yavaş büyüme belirtileri ile ayırt edilebilen bir hastalıktır.
Kursak mantarı, tavuk, hindi, muhabbet kuşu, kanarya kısacası tüm kanatlı hayvanları ve memelileri etkileyen, normal şartlarda vücut için faydalı olan “Candida albicans” mantarının aşırı çoğalması sonucu ortaya çıkan çok yaygın bir hastalıktır.
(Trichomoniasis ve Hexamitiasis) Hastalıkları için kullanılır.
Canker: Hastalığın hafif seyrettiği dönemlerde kondisyon kaybı, kursakta sulanma ve yumurtadan kesilme gözlenebilir. Ağır vakalarda gırtlakta ve ağız içinde sert peynirimsi sarı tabakalara rastlanabilir. Solunum güçlüğü, zayıflık, ishal ve kusma göslemlenir. Özellikle yavru ve zayıf düşmüş güvercinlerin gagalarından karaciğerine kadar saran önlem alınmaz ise ölümle sonuçlanabilen trikomonasis mikrobunun kurutulması içindir. Dışkıları beyaz sulu olur. Akciğerleri sarar ise solunum güçlüğü olur. En çok kursakta olmaktadır ve ağızda sarı kopabilen yaralar yapmaktadır.
Candidiasis, Moniliasis ve Aspergillosis gibi Mantar Hastalıkları için kullanılır.
Hastalanan kuşlar güçlükle ve gagası açık bir şekilde nefes alır. Diğer kuşlara katılım göstermezler ve güçsüzdürler. Ölümden kısa süre öncesine kadar bile iyi beslenmelerine rağmen zayıflarlar, bol su tüketirler ve ishal olurlar. Gaga açıkken çoğu zaman dilde ve damakta sarı- kahverengimsi ya da yeşilimsi bir tabaka görülür. Direnci zayıf genç hayvanlar genelde akut olarak, yetişkinler ise kronik olarak, dört ile sekiz haftalık bir hastalık seyri ile hastalanırlar. Bu durumlarda kemiklerde enfeksiyon sonrası felç görülebilir. Mantar hastalıkları tedavi edilmediği taktirde çoğu zaman güvercinin ölümüne neden olmaktadır.
ENDİKASYONLAR:
Tedavi için:
– mantar enfeksiyonları tedavileri
– Candidiasis,
– Moniliasis
– Aspergilloz
HASTALIK BELİRTİLERİ:– Tüy patlatama ma püff diye tüyleri– Biraz iştah açma– Kusma için– Şişmiş kuşlar– yumurtlama zorlukları– İshal
Kanatlılarda Candidiasis, Moniliasis ve Aspergillosis gibi mantar enfeksiyonlarının tedavisinde DAC tarafından Dacostatin, Bağırsak mantarı Kursak Mantarı
Kursak Mantarı Hastalığı’ndan Korunma ve Tedavi Yöntemleri
- Hayvanlarınıza daima temiz su içirin.
- Kum veya toprak üzerinde beslenmelerine izin verin. Yiyecekleri kursaklarında parçalamak için buna muhtaçlar. Böylece daha kolay ve verimli beslenirler.
- Düzenli olarak gözlem ve fiziksel kontroller gerçekleştirin.
- Yeminizin içerisine Acı biber, Sarı Papatya, Yonca, Karakafes otu, Zencefil gibi sindirim sistemini düzenleyici şifalı bitkiler ekleyin.
- Kabak Çekirdeği, Sarımsak, Nane ve Latin Çiçeği gibi doğal iç parazit karşıtı bitkileri düzenli olarak hayvanlarınıza verin.
- Hayvanlarınızın kursaklarını tıkayacak ve sindirim sistemlerini zorlayıcı cisimlerden uzak tutun. Plastik, ip, poşet vs.
- Uzun veya Sert lifli otları sürekli vermekten kaçının.
- Hayvanınızı ekmek ve makarna gibi nişasta oranı yüksek gıdalardan uzak tutun.
- İçme sularına düzenli olarak elma sirkesi takviyesi yapın. Bu uygulama hayvanınızın sindirim sistemini dengeleyecek ve koruma altına alacaktır.
- Düzenli besleme programı uygulayın ve sularına probiyotik takviyesi yapın. Burada şunu belirtmekte fayda var kefir içerisinde birçok faydalı mikroorganizmayı barından doğal bir probiyotiktir. Sadece kanatlı hayvanlarınız değil insanlar için de kefir kullanımı vücut dengenizin bozulmaması için hayati önem arzetmektedir.