Kedim ne anlatmak istiyor?
Onlar bizim tatlı tüylü ev arkadaşlarımız. Stresimizi azaltıyorlar ve günlük telaşlarımızı unutturmakta üstlerine yok. Başlarına buyruklukları ise en asil tavırları.
Onlar bizim tatlı tüylü ev arkadaşlarımız. Stresimizi azaltıyorlar ve günlük telaşlarımızı unutturmakta üstlerine yok. Başlarına buyruklukları ise en asil tavırları. Fakat bu minik tatlı dostlarımızın karşılaştığımız bazı garip davranışları bizleri düşündürüyor; bunlar cidden uzaylı mı ya da dertleri nedir?
Kedim Ne Anlatmak İstiyor?
Gece olmuş yatağınıza uzanmış artık uyumalıyım dediğiniz o anda evde bir ses duyuyorsunuz; mıııırrr diyerek bir köşeden bir köşeye koşan kediniz. Koşmasa bile bir saksı içinde oturmuş toprak eşeliyor, koltuklara tırmanıyor, perdelerin üstünden göz bebekleri büyümüş şekilde size bakıyor. Kediler her ne kadar bizlerle bir yaşam sürse de özlerindeki avcı yönlerini törpüleyemediklerinden geceleri bir anda içlerine uzaylı girmiş gibi evin her köşesinde bir şey arıyorlar. Bazen de bu davranışları avcılık içgüdülerinden değil bize bir şey anlatmak istediklerinden kaynaklanıyor. Tuvaleti pis, yemeği ya da suyu bitmiş kediniz size derdini anlatmak için bazen genelde her kedinin yapacağı bazen de sahibiyle iletişiminden kaynaklı sadece sahibinin anlayacağı dilde evi birbirine katabiliyorlar. Bazen de ilginizi çekmek, anne/baba artık elindeki o telefonu bırak ve benimle oyna demek için en kızdığınız hareketleri tek tek yapmaya bayılıyorlar.Örneğin; eve geldiğinizde kedinizin tuvaletinden kakasını çıkarıp oynayarak giriş kapısına kadar getirmesi gibi manzaralarla karşılaşmanız çok olası :)
Peki Ama Ne Yapmalıyız?
Deli de olsalar uzaylı da olsalar onlara bayılıyoruz. Ailemizin bir bebeği gibi onları gözlemlemek ve evde rahat hissettirmek boynumuzun borcu. Kedinizi sizden başka en iyi kimse tanıyamaz. Aynı şekilde onlar da sizleri sinsi sinsi gözlemliyorlar bunu unutmayın. İlgisiz, aç, susuz ve tuvaletsiz kalan kediniz sizi en sevmediğiniz yerden vurarak isteklerini dile getirmeden önce evde onun da bir birey olduğunu unutmadan eğlenmesi ve huzurlu hissetmesi için elinizden geleni yapmalısınız.
l Her gün mama kabını temizleyerek mamasını ve suyunu değiştirin
l Her gün ya da unutursanız iki günde bir tuvaletini temizleyin ve en fazla haftada bir kumunu dökerek baştan temizleyin
l Gündüz evdeyseniz kedinizin gece delirmemesi için gün içinde onunla oyun oynayın. Gündüz vaktini uyuyarak geçiriyorlar evet ama çok uyursa kaldırabilirsiniz bile, kızsalar da oyuna hayır demeyeceklerdir.
l Kediniz saksılardan inmiyor ve çiçeklerinizi yiyorlarsa yediklerini sindirmesi için ot yemesi gerekiyor olabilir. Ona kedi otu alın.
l Kedinizin gece delirmiş gibi davranışlarının sebeplerinden biri de karşısına çıkan bir sinek olabilir. İzleyin, neye delirdiğine iyi bakın ve gerekirse ona yardımcı olun :)
l Kıskandırmayın. Eve gelen bir arkadaşınız, sevgiliniz ve ya eş dost akrabanızın size yakın davranışlarını görüp normalinden farklı davranışlar sergileyebilirler. Bilirsiniz ne kadar öyle görünmeseler de kediler çok sahipenicidir.
l Son olarak onları sadece sevin, bunu hissettirin. Yüz ifadenizden sizleri okuyan kediniz sevildiğini yüzünüze bakarken bile anlayacaktır unutmayın.