Hayvan Fizyoterapisti Nasıl Olunur

İnsanlar gibi hayvanlar da yaşlandıkça yaralanmalara daha açık hale gelir. Ağrıya karşı daha hassastırlar. Bu konuda devreye hayvan fizyoterapistleri girer.

İnsanlar gibi hayvanlar da yaşlandıkça yaralanmalara daha açık hale gelir. Ağrıya karşı daha hassastırlar. Bu konuda devreye hayvan fizyoterapistleri girer. Hayvan fizyoterapisti, hasta hayvanlara fizik tedavi uygulamak için hayvan rehabilitasyonu konusunda eğitim almış uzman kişilerdir. Bir hayvanın fizyolojik rahatsızlığını gidermek için manipülasyon, mobilizasyon ve masaj uygulamalarını yapar. Bunun yanında ultrason, elektrik stimülasyonu ve lazer de bu kişiler tarafından kullanılır. Hayvan fizyoterapisti köpeklerde kedilere, atlardan tavşanlara birçok hayvan üzerinde çalışabilir.

 Hayvan Fizyoterapisti Nasıl Olunur?

 Hayvan fizyoterapisti olmak için özel bir eğitim almak gerekir. Eğitimlerle ilgili pek çok seçenek mevcuttur. Florida’daki Canine Rehabilitasyon Enstitüsü sertifikalı köpek terapisti olmak için kurslar vermektedir. Bunun yanında Florida’da bulunan Hayvan Rehabilitasyon Enstitüsü At Masajı Terapisi Sertifikasyonu almak için eğitim vermektedir. Ayrıca hayvanlarla çalışmak isteyen bir fizyoterapist bir veteriner ofisinde gönüllü olarak çalışma fırsatlarını da araştırabilir. Ayrıca hayvanat bahçelerine başvurarak buralarda staj yapmak da mesleki olarak gelişim açısından oldukça önemlidir.

 Mesleğe fizyoterapide ya da veterinerlik hemşireliğinde lisans eğitimini tamamlayıp hayvan fizyoterapisinde yüksek lisans yaparak ya da veteriner fizyoterapisinde lisans derecesini tamamlayarak (Şu anda yalnızca Harper Adams Üniversitesi’nde) giriş yapılabilir.

 Hayvan fizyoterapistleri genellikle serbest olarak çalışmaktadır. Elbette bir kurum içerisinde çalışma imkanları da bulunmaktadır. Hastalar veteriner hekim tarafından sevk edileceği için bu konuda çevre edinmek de oldukça önemlidir.

 Gerekli Beceriler Nelerdir?

 -Bu alanda çalışan herkeste olması gerektiği gibi anatomi ve fizyoloji bilgisi (Özellikle hayvan anatomisi ve fizyolojisi)

 -Sabırlı ve istikrarlı bir yapı

 -Problem çözme becerisi

 -Ayrıca kendi işini kurmak isteyen hayvan fizyoterapistlerin girişimcilik konusunda da beceriye sahip olması gerekir.

 Mesleki Gelişme

 Hayvan fizyoterapistliği ile ilgili bütün eğitimlerini tamamlayıp mesleğini eline alan kişiler de hayvan sağlığı alanındaki gelişmeleri güncel olarak takip etmelidir. Bu konuda çeşitli konferans ve seminerlere katılmalıdır. Bu sayede alanda tanınan ve tercih edilen biri olmak çok daha kolaydır. Profesyonel kuruluşlara üye olmak da gelişim açısından önemlidir. Bu kuruluşlar arasında Veteriner ve Hayvan Fizyoterapistleri Enstitüsü, Uluslararası Hayvan Terapistleri Birliği örnek olarak verilebilir.