Hayvan Deneyleri Nedir ?
Hayvan deneyleri, omurgalı ve omurgasız hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla yapılan deneylerdir.
Hayvan deneyleri, omurgalı ve omurgasız hayvan türleri üzerinde bilimsel amaçlarla yapılan deneylerdir. Deneyler ürün kontrolleri, adli tıp araştırmalararı ve eğitimllerde meslek bilgi ve becerilerin kazandırılması gibi birçok alanda yapılır. Yapılan çalışmalarda da her türlü hayvan kullanılabilir.
Dünyada genelinde yaygın olarak kullanılan hayvanlar ise sıçanlar, tavşanlar, kediler ve maymunlardır. Deneylerde kullanılan hayvanlar, prosedürün şiddet kategorisi ve sonrası sağlık durumu gibi etkenlere göre başka çalışmalarda kullanılabilir. Eğer kullanılamayacak durumdaysa hayvan deney bittiğinde öldürülür. Tüm hayvanlar için belirlenmiş farklı öldürme şekilleri vardır. Ancak hayvanda kalıcı bir hasar ve ağrı var ise buna uygun olan yöntemlerden biriyle öldürülür. Öldürme işleminin adı ise ötanazi veya sakrifiyedir.
Deneyler Hakkında Bazı Bilinmeyen Gerçekler
Dünya’da yılda 115 milyon, Türkiye'de yılda 263,085 hayvan deneylerde kullanılıyor. Kullanılan birçok ürün hayvanlar üzerinde uygulandıktan sonra insanara ulaşıyor. Deterjanlar, kişisel bakım ürünleri, kozmetik ürünleri, gıda takviyeleri ve araç kontrol testlerinde bile hayvanlar kullanılıyor. Kozmetik sektöründeki hayvan testlerinin büyük çoğunluğu ürünün cildi ve göz dokusunu tahriş edip etmeyeceğini anlamak için yapılır. İnsanlar kullanabilsin ve zarar görmesin diye milyonlarca hayvan katlediliyor. Testler sırasında uygulanan yöntemlerden bir tanesi bilinci açık olan tavşanların gözüne kozmetik ürünler damlatılır. Acı çeken bu tavşanların bir kısmı testten kaçmaya çalışır ve bu esnada boyun ya da omurgalarını kırarak ölürler. Ölmeyen diğer tavşanlara ise testten önce ve sonra ağrı kesici bile verilmez.
Genel olarak uygulanan başka bir testte denek hayvanının belirli bir maddenin ne kadarına maruz kaldıktan sonra öldüğü ölçülür. Bu test hayvan ölene kadar traşlanmış cildine uygulanır. Ayrıca hayvan deneylerinde, kozmetik ürünlerin hamile kadınlarda ve bebeklerde etkisini ölçülebilmek için hamile hayvanlar bu testlere maruz kalır. Birçok hamile hayvan bu ağır testlere dayanamayarak ölür. Hamile hayvanlara uygulanan deneylerde hayvanların karnındaki yavru dışarı çıkarılır ve ürünün insan fetüsüne yapacağı etkiler ölçülmeye çalışılır.
Bir diğer testte, ürünlerin yutulması anında sağlığa zarar verip vermeyeceğini anlayabilmek amacıyla testlerde kullanılan hayvanlara zorla besleme testleri yapılır. Aynı madde gün içinde defalarca zorla verilir. Zorla yutturulan madde devamlı olarak hayvanın ağırlığının yarısı kadar artırılır ve belli bir maddeden ne kadar tüketince öldüğü hesaplanır. Deneylerin büyük bir çoğunluğu körlük, deride parçalanma ve ağır yaralanma gibi durumlara sebebiyet vermektedir. Yaşayan hayvanlar, iyileşmezlerse öldürülürler. İyileşen hayvanlar ise farklı ve yeni deneylere yeniden hazırlanır. Testlere maruz kalan hayvanlar, yaşamlarını aç bir şekilde, küçük ve karanlık kafeslerde geçirirler.
Aslında uygulanan bu testlerin çok büyük kısmı hem canice hem de gereksiz. Çünkü belli bir maddenin, canlı bir organizmaya zarar verme derecesinin yalnızca o hayvan üzerindeki etkisi ölçülür. Elde edilen sonuçların neredeyse tamamı insanlar için kullanılamaz bilgilerdir. Sadece maliyeti ucuz diye bu yöntemlerin kullanılması etik değildir. Doğru sonuçlar vermeyen bu deneyler sonucunda hayvanlar boşuna acı çekmiş ve öldürülmüş olurlar.