
Güvercinlerin Tüy Döneminde Bakım Nasıl Yapılır?
Güvercinler hemen her yıl tüm beden tüylerini yenilemektedir. Güvercinlerin bu dönemi tüy dönemi olarak adlandırılır.
Güvercinler hemen her yıl tüm beden tüylerini yenilemektedir. Güvercinlerin bu dönemi tüy dönemi olarak adlandırılır. Güvercinlerin tüy dönemi Ağustos Ayı itibariyle başlaması beklenirken tüy dönemi bakımı güvercinlerin sağlığı için önemlidir. Aralık ayına kadar devam eden tüy bakımı dönemi elbette güvercinlerin yaşı ve barınmakta oldukları yuvanın pozisyon ve güvercin açısından yoğunluğuna göre farklılık gösterir.
Güvercinlerde Tüy Dönemi Bakımı
Güvercinlerde Tüy Dönemi Bakımı hemen hemen her yıl dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Güvercinlerin hemen her yıl tüm beden tüyleri yenilendiği döneme tüy dönemi denir. Güvercinlerde tüy dönemi Ağustos ayı itibariyle başlaması beklenir ve tüy dönemi bakımı bu anda önemlidir. Tüy dönemi bakımı tüylerin tamamının yenilenmesine dek devam etmelidir. Genelde Aralık ayına kadar devam eden Tüy dönemi bakımı güvercinlerin yaşına, barınaklarına ve yoğunluğa göre farklılık gösterebilir.
Güvercinlerin sağlıklı bir ömre sahip olması, sağlıklı yarışcı olması ve sağlıklı nesiller üretebilmesi için tüy dönemi bakımı önemlidir. Bu sebeple güvercinler bu döneme girmeden bakımı önemlidir. Ağustos ayından önce kurt, trikonomasis ve salmonelle gibi hastalıkları olmadığından emin olunması gerekir. Bundan ötürü her yıl Temmuz ayı bitmeden güvercinlerde de bu haftalıklar varsa tedavilerinin tamamlanmış olması gerekir. Sağlıklı bir tüy değiştirme dönemi ve tüy yapılarının düzgün olması için bu dönemde onlara kesinlikle antibiyotikler, kurt ilaçları ve benzeri ilaçları vermemek gerekir.
Tüy dönemlerinde güvercinlerin sağlığı için haftada bir kez ya da iki kez banyo yapması gerekir. Bu esnada güvercinlerin birbirinden mikrop kapmaması ve banyo yaparken dış parazitlerden arınması için banyo sularına güvercin banyo tozu eklenmelidir. Banyo tozu istemeyen kişiler güvercinlere özel bir su hazırlayabilir. On litre suya yirmi mililitre sirke, iki çay kaşığı göz taşı, bir avuç tuz, çamaşır suyu şişesi kapağı kadar çamaşır suyu eklemesiyle yapılabilir. Bu karışım onların sterilizasyonunun en iyi şekilde yapılmasını sağlar.