Güvercinlerde Trichomoniasis Hastalığı Nedir?

Son zamanlarda özellikle güvercinlerde görülen ve yaygınlaşan bir hastalık olan Trichomoniasis hastalığı yetiştiricilerin özellikle yaz aylarında kümeslerde karşılaştığı ve kuşların ölümüne neden olan hastalığa verilen addır. Kısaca Trichomas hastalığı olarak bilinen bu hastalık tek hücreli mikroskopik kapçılı Trichomonas Gallinae adlı bakterinin meydana getirdiği bir hastalıktır. Hareketli olan bu bakteri kuşun boğazından alınan peynirimsi yapı rahatlıkla görülebilmektedir. Bu virüsün ortaya çıkışını etkileyen en temel etken ise kümeslerin yeteri kadar havalandırılmaması, havanın aşırı derecede ısınması ve dezenfekte edilmeyen kümes ortamıdır. Bulaşıcı bir hastalık olarak bilinen bu hastalık hızlı bir şekilde yayılır. Hayvanda olan vücut direnci hastalığın etkili olması için önem arz eder. Bulaşıcı bir hastalık iken aynı yuvada büyüyen iki yavrunun birinde etkili olurken diğerinde etkili olmaz.

Trichomoniasis Teşhisi Nasıl Yapılır?

Trichomoniasis teşhisi yapılırken en önemli yol hasta olan yavrunun veya yetişkinin gırtlağının kontrol edilmesidir. Eğer kuşun gırtlağında peynirimsi bir yapı görürseniz dikkat etmeniz gerekiyor. Bu hastalığa yakalanan kuşta gırtlak yolu tıkandığı için beslenmesi zor olacaktır. Bir diğer önemli belirti ise kuşun ağzındaki iğrenç kokudur. Fakat bu koku kursak mantarına yakalanmış kuşlarda da görülür.

Trichomoniasis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Trichomoniasis Tedavisi kolayca yapılan bir hastalıktır. Bu konuda özellikle metronidazole etken maddesine sahip ilaçlar kullanılabilir. Eğer kuşunuzun gırtlağında peynirimsi bir yapı görürseniz öncelikle bunu kulak temizleme çubuğuyla temizleyin. Burada dikkat etmeniz gereken şey şudur. Kuşunuzun gırtlağında olan peynirimsi yapıyı tek seferde tamamen temizlemeye çalışmayın. Her gün az az temizlemeniz daha iyi olacaktır. Bu peynirimsi yapı tek seferde çıkarılmaya çalışırsa kanama riskiyle karşı karşıya kalınabilir. Gırtlakta gereken temizleme yapıldıktan sonra rondizole verilecektir. Bu süreç tedavinin durumuna göre 4 veya 5 gün sürede tamamlanacaktır. Bir diğer tedavi yöntemi de güvercinler için üretilen ilaçları kullanmaktır. Bu ilaçlar ülkemizde üretilmemekle beraber ilaçların çoğu sahtedir. Bundan ötürü ilacı satın alırken güvenilirliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer sahte ilaç alırsanız kuşunuzun daha fazla hasta olduğunu hatta hayatını kaybettiğini görebilirsiniz