Güvercinlerde Soy Takibi Nasıl Yapılır?
Güvercinin yetiştirme amacı hem performansı hem fiziksel güzelliği hem de ırkın korunması olmaktadır. Usta bir güvercin yetiştiricisinin üretici olması için diğer tüm ırkların besleyicilerinden daha yüksek bir seviyede olması gerekir. İşte, detaylar...
Güvercin ırkları beslenirken güvercinin rengine, performansına ve şekline göre değişiklik gösterir. Özellikle Taklacı Güvercin hemen herkesin ilgisini çekmektedir. Taklacı güvercinin yetiştirilme amacı performansı ve fiziksel güzelliği olmakla beraber aynı zamanda ırkların geleneksel özelliklerinin de korunmasıdır. Usta bir taklacı güvercini yetiştiricisinin üretici olarak dünya çapında diğer ırklardan da bilgi sahibi olması gerekir.
Güvercinlerde Soy Takibi
Evinizde, damınızda, balkonunuzda beslediğiniz kuşun aslını bilmek ve bunların geldiği damarın özelliklerine göre, geleneksel yöntemlerle üretirken kuşların performansını ve fiziksel özelliklerini geliştirmek önemli bir sanattır. Bu sayede de yetiştirilen kuşları günümüzde rastlamak zor hale gelmekle beraber taklacı güvercinler de tarihi özelliğini kaybetmeye başlamıştır. Bu durumun en önemli sebeplerinden biri de önceden olmayan kuş transferidir. Taklacı güvercini yetiştirmenin yalnızca performanstan olduğunu düşünen yetiştiriciler tarafından başka yörelerden kuşlar getirerek kendi kuşlarıyla onları yarıştırabilir. Önemli bir taklacı güvercinin kuşlarından önce kendi özelliklerini koruması gerekir. Güvenilir, açık sözlü ve kuşlar da doğayı seven ve sayan biridir. Tanıdığım en iyi insanlar arasında yer alan güvercin yetiştiricileri önemlidir. Batı kısımlarında taklacılar Mardin olarak bilinir. Doğu da ki gibi geleneksel taklacı yetiştiricilerine bunu anlatmak biraz zor olabilir. Günümüzde az bulunsalar bile kendi bölgelerinin özelliklerini taşıyan taklacıları üreten kuşçuları da görebiliriz. Hemen her bölgenin kuşları birbirinden farklı olmaktadır.
Aynı zamanda Şanlıurfa'da en belirgin özelliği kanatlarını düşük tutmasıdır. Kafa yapısının biraz daha döşemeli olması, alnının da diğer ırklara göre daha dolgun olması ve Araplarında da göz çevresi halkasının hafifte olsa tüysüz ve belirgin olması gerekir. Urfa ile Mardinin aynı renklerde gelmesinin yanı sıra bizim açık dediğimiz ama Türkiyenin çoğunda Arapça sabuni diye bilinen bu kuş sarı yerine koyu kahverengi göğüs rengiyle bişinmektedir. Uçuş özellikleriyle Mardin ırkının benzeri olmaktadır.