
Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Güvercin hastalıkları arasında en bulaşıcı ve en ağır olanlardan biri olarak bilinen sallabaş hastalığı paratifo ile beraber en fazla güvercin ölümüne yol açan hastalıktır. Ülkemizde genellikle sallabaş adıyla bilinen bu hastalık birçok hastalıktan dolayı güvercinlerimizde görülen bir hastalıktır. Paratifo, zehirlenme bakterisel enfeksiyonların başında yer alır. Bu hastalıklardan bazıları da diğerine göre daha kolay tedavi edilebildiği gibi bazıları tedavi edilemez. Fakat aslında sahte sallabaş hastalığı diye bir hastalık yoktur.
Kümes hayvanları hastalığı olarak bilinen Newcastle hastalığının yakın akrabası olan sallabaş hastalığı güvercinlerde görüldüğü gibi Newcastle güvercinlere bulaşmamaktadır. Hal böyle olunca güvercinlerde sallabaş hastalığı olursa Newcastle ilaçları kullanmak fayda etmez. Salmalara sineklerin ve farelerin girmesini istemiyorsanız eğer bu hastalığa karşı önlemler almanız önemlidir. Bu sebeple aslında kuşlara gelen en büyük tehlikenin insanlardan geldiğini unutmamak lazım. Tüm bu önlemleri düşünürken aklımızda bulunması gereken en önemli gerçek yalnızca gözle görülür belirtileri taşıyan kuşların bu tür hastalıklara sahip olmadığını bilmeniz gerekir. Özellikle başı dönmüş bir kuşun bu hastalığın son aşamalarında olduğunu düşünmek olasıdır. Büyük olasılıkla aynı hastalığa yakalanmış olan kuştan bulaş riski yüksek olan sallabaş hastalığının tedavisi de o kadar zor değildir. Kuşunuz eğer bu hastalığa yakalandıysa yapmanız gereken şeyler çok basit.
Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı Tedavisi
Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı karşılaşılması muhtemel hastalıklardandır. Siz de bu hastalıkla karşılaştıysanız eğer vakit kaybetmeden kuşunuzu alıp bir veterinere gitmeniz gerekir. Veteriner yardımıyla kuşunuza verilecek tedaviyi en iyi şekilde uygulamalı ve verilen ilaçları kullanmalısınız. Verilen ilaçları kullanmadığınız ve güvercininize gereken bakımı yapmadığınız takdirde kuşunuzun kurtulmadığını hatta hayatını kaybettiğini görebilirsiniz. Kuşunuzu hastalıktan korumak için ziyaret eden kişilerin kuşlarınıza dokundurmamaya çalışın. Eğer ziyaret eden usta bir kuşçuysa bunun nedenini anlayacaktır. Kuşunuzun yemlik, suluk ve banyoluklarını odalarının dışında tutmayın. Serçe, kumru gibi vahşi kuşların da güvercininize yaklaşmasını engelleyin. Kuşunuzun yaşadığı yerin havalanmasına önem verin. Kuşlarımızı etkileyecek bakteri, virüs ve parazitlerin vahşi doğalarda doğal olarak alacağı şekilde etkileyeceğini unutmamalısınız. Kuşlarınızı ara ara taşıdıkları parazitten arındırın.