Güvercinlerde Pox Hastalığı Nedir?
Güvercinlerde Pox hastalığı aynı zamanda Frengi hastalığı olarak da bilinir. Borreliota avium virüsünün neden olduğu ortaya çıkmıştır. Genelde sıcak havalı bölgelerde ortaya çıkan bu hastalık diğer hastalıklara göre bulaşıcılığı dışkılardan olmamakla beraber kan emici parazitlerden kaynaklıdır. Virüs kuşlar tarafından salya ve sümük yoluyla vücuttan atılabilir. Bu sıvılar yerde kuruduktan sonra tozlaşarak hava yoluyla bulaşma olabilir. Virüsün bu şekilde vücuda girmesi için güvercinin vücudunda yaralar olması gerekir. Virüs vücutta bulduğu yaralar vasıtasıyla kan sistemine geçip burada çoğalabilir ve buradan sonra deri yüzeyine gelerek burada tomurcuklaşır. Tomurcuklanma da insanlarda görülen çiçek hastalığına benzer. Derinin tüylerle kaplı olmadığı kısımlarda görülmektedir.
Virüs, burun, ağız veya boğaza yerleşerek irin ürettikten sonra kuşların nefes alması ve yem yemesi zorlaşacaktır. Kuşunuzun boğazına baktığınızda sarı ve sert irin parçaları görebilirsiniz. Bu parçalar tomurcuk yaralarından çıktığından dolayı kopması zordur. Pamuk tedavisi altında bulunan bir kuşun tedaviye cevap vermemesi halinde frengi tedavisine geçilmesinde faydası vardır. Bu hastalığın aynı zamanda bir kuşta görülme olasılığı yüksektir. Frengi daha çok genç kuşlarda ortaya çıkmaktadır. Yavruların derisinde kahverengi renkler görülebilir. Frengili bir nefes alma ve yeme sorunlarının yanı sıra hastalıklara karşı açık olmasından başka sorun yoktur. Bu konuda yardımcı olmak için A vitamini takviyesi yaparak derinin dayanıklılığına bakılmak gerekir.
Frengi geçiren kuşlar hayatlarının sonuna kadar bu hastalığa bağımsızlık kazanacaktır. Bu hastalığa karşı kuşlarınızın en sağlam savunması olacaktır. Veteriner tavsiyesiyle uygulanan iğneler güvercininizin daha iyi olmasına ve daha sağlıklı olmasına neden olur. Kuşunuzda bu sorunu gördüğünüzde parazit kağıdı kullanabilirsiniz. Belirli bir süre sonra bu kağıtların güvercin tozu sebebiyle etkisiz hale gelmesi çok normaldir. Bunu yaparken de plastik eldiven kullanmanı normaldir. Eğer bu kağıtları kullanmak sizin için zor geliyorsa bir kavanozun içerisine beş altı tane kağıt şeridini koyup geceleri ağzını açabilirsiniz. Böylelikle kuşlarınıza zarar gelmesini ve tozlardan etkilenmesini engellemiş olursunuz. Güvercinlerinizden sinek, sivrisinek ve parazitlerden uzaklaştırarak aynı zamanda hastalığa yakalanma riskini de azaltmış olursunuz.