Güvercinlerde Paramyxovirüs Hastalığı

Güvercinlerde ortaya çıkan paramyxovirüs yani PMV-1 hastalığı çok hızlı olarak yayılabilmektedir. Diğer adı veba olan bu hastalık sadece güvercinlerde gözlemlenebilmektedir

Güvercinlerde ortaya çıkan paramyxovirüs yani PMV-1 hastalığı çok hızlı olarak yayılabilmektedir. Diğer adı veba olan bu hastalık sadece güvercinlerde gözlemlenebilmektedir. Viral enfeksiyon hastalığı olan bu hastalık yüzlerce kuşa hatta binlerce kuşa bulaşarak güvercinleri hasta edebilmektedir. Hasta güvercin ile direkt temas ile ya da yem, su ya da dışkı yoluyla dolaylı temas ile bulaşabilir ve hızla yayılabilir. Bu nedenle bir güvercinde herhangi birbelirti fark edilirse diğer güvercinlerden uzak tutulmalıdır. Belirtinin fark edilen güvercin veteriner hekime götürülmelidir.

Paramyxovirüs Hastalığı Belirtileri

Paramyxovirüs hastalığının ilk belirtileri genel olarak ishal, susuzluk, iştahsızlık, hareket etmek ve uçmak istemeyerek hareketsizlik gözlemlenmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde kanatların ve başsın titremesi, kanatların ve bacakların kısmi felci, inişte tökezleme, boynun bükülmesi gibi sinirsel belirtiler gözlemlenebilmektedir. Bazı güvercinlerde hastalık ilerledikçe kuşlar yerden tahıl, yem ya da besin almayı başaramaya bilir. Hastalık daha da ilerledikçe güvercininizin hareket seviyesi çok daha azalmaya başlayabilir. Hatta bu hastalığa sahip kuşlar sır üstünde yere bırakıldığı anlarda sağlıklı herhangi bir kuş gibi kalkış yapamaz. Çatı katında yetiştirilen güvercinlerde bu hastalık çok daha kolay bir şekilde diğer güvercinlere bulaşabilmektedir. Bu nedenle güvercinlerinizin bakım ve temizliğine dikkat ettiğiniz gibi sağlığına da dikkat ederek herhangi bir belirtide ya da rahatsızlıkta veteriner hekiminize danışmalısınız. Bu hastalığın belirtileri harpes virüsü ya da zehirlenmelerde gözlemlenen belirtiler ile benzerlik gösterebilmektedir. Bu yüzden güvercininizin hastalığının doğruluğundan emin olmak için veteriner hekiminize danışmanız doğru tedavi için ve diğer güvercinlerin sağlığı için çok önemlidir. Bu hastalık insanlara bulaşma döneminde grip benzeri semptomlar göstererek hafif ve kısa süreli bir şekilde atlatılabilmektedir. Bu hastalık için güvercinlere aşılama yapılmaktadır. Aşılama hastalığa karşı koruma ve enfeksiyonun yayılmasını en aza indirmektedir. 4 hafta arayla 2 uygulama ile ND aşılar yapılarak güvercinlerinizin sağlığını korumasını sağlayabilirsiniz. PMV-1 hastalığı sürecinde, hasta olan güvercinlere bağışıklık ve direnç sistemlerini kuvvetlendirmek için, B ve E vitamini, selenyum içeren takviyeler vererek hasta güvercinlerinizin daha kısa sürede toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz.