
Güvercinlerde Genç Kuş Hastalığı ve Tedavisi
oung Bird Sickness adından ortaya çıkarak Genç Kuş Hastalığı olarak adlandıracağımız bu hastalık, güvercinlerde lenf sistemine bulaşan bir virüs tarafından oluşturulmaktadır. Aslında hastalığın adı da buradan gelmektedir. Bu hastalık ve tedavisiyle ilgili
Young Bird Sickness adından ortaya çıkarak Genç Kuş Hastalığı olarak adlandıracağımız bu hastalık, güvercinlerde lenf sistemine bulaşan bir virüs tarafından oluşturulmaktadır. Aslında hastalığın adı da buradan gelmektedir. Bu hastalık ve tedavisiyle ilgili edindiğimiz bilgiler çok fazla değildir. Güvercinlerin vücuduna giren virüsün ardından, güvercin kanında antikorlar üreterek bu hastalıkla baş etmeye çalışırlar. Üretilen antikorların yeterli olmadığı zamanda ise hastalık kendini ortaya koyacaktır. Genç Kuş Hastalığının en önemli özelliği ise diğer bazı hastalıklara uygun bir zemin hazırlaması özellikle de e-coli ile beraber görülme eğiliminde olmasıdır. Özellikle Trichomonas, Hexamitas ve Fungi kökenli hastalıklarla karşılaşan güvercin ölümlerinin en önemli sebebi ise adenovirüstür. Çünkü ortaya çıkan bu virüs hastalıkların tedavisini çok daha güç hale getirmektedir.
Genç Kuş Hastalığı Belirtileri (Adenovirüs Hastalığı)
Güvercinlerde karaciğer, üst solunum yolları ve bağırsak mukozası üzerinde etkisini gösterir. Güvercinin bu kısımlarında ateş yaratır. Hastalığın en önemli belirtisi ise vücudun herhangi bir yerinde büyüme ve tümör benzeri oluşumların meydana gelmesidir. Bu durum özellikle küçük güvercin yavrularında kendini gösterir. Bunun yanı sıra kuşlarda sık sık kusma ile beraber sarı ve yeşil renkli bir ishal gözlenir. Kuşların uçma isteklerinde azalma ve performans düşüklüğü vardır. Dişi kuşların özellikle kusarak yavru beslemesinin hemen ardından görülen aşırı kilo kaybı ve güçten düşme durumlarında genç kuş hastalığından şüphelenilebilir.
Hasta güvercinler, akan salyalar ve çıkarılan dışkı bu hastalığın mikrobunu taşıyacaktır. Mikrop taşıyan bu atıkların kuruyup toz haline gelmesi ve bu tozun sağlıklı kuşlar tarafından solunması da bulaşma yollarından biridir. Aynı zamanda mikrobun yemlere ve suluklara bulaşma yoluyla mikrop alınabilir. Hastalıklardan korunmak ve kuşunuzun sağlıklı olmasını sağlamak için onun temizlik koşullarına dikkat etmeli ve beslenme düzenine dikkat etmelisiniz. Kuşunuz eğer düzgün beslenmiyorsa, sürekli halsizlik içerisindeyse tüm bu hareketlerini takip ederek müdahale etmeniz gerekir. Böyle bir belirti gördüğünüzde kuşunuzu alıp veterinere götürmeli ve gereken tedaviyi uygulamalısınız. Eğer erken davranmazsanız kuşunuzun daha rahatsız olduğunu hatta hayatını kaybettiğini görebilirsiniz.