Güvercinlerde Coryza Hastalığı

Hemophilusİnfluenzae isimli bakterinin sebep olduğu coryza hastalığı halk arasında akut nezle olarak da bilinmektedir. Diğer mevsimlere oranla kış mevsiminde çok daha sık rastlanmaktadır. Hemophiluinfluezae bakterisi güvercininizin üst solunum yollarına y

Hemophilusİnfluenzae isimli bakterinin sebep olduğu coryza hastalığı halk arasında akut nezle olarak da bilinmektedir. Diğer mevsimlere oranla kış mevsiminde çok daha sık rastlanmaktadır. Hemophiluinfluezae bakterisi güvercininizin üst solunum yollarına yerleşerek güvercininizin rahatsızlanmasına sebep olmaktadır. Solunum yollarına bulaşan bu bakteri çok hızlı bir şekilde ilerleme göstermektedir. Bu nedenle belirtileri fark edildiği zaman veteriner hekiminize danışarak güvercininizin tedavi sürecine hızlıca başlamanızda fayda vardır.

Coryza Hastalığı Belirtileri

İlk başta güvercininizin solunum yollarına bulaştığı için boğazlarda sümük salgısına sebep olmaktadır. Daha sonralarında boğazda başlayan sümük salgı üretimi gırtlak ve burunda da yayılarak sümük salgısına benzer balgam salgısını üretmeye başlamaktadır. Bu salgıların üretilmesi güvercininizin gagası üzerinde ya da kenarında görülebilmektedir. Güvercininiz gagasını açtığı zamanda bu salgıları görebilirsiniz. Mikrop vücuda girip yerleşmeye başladıktan sonra kuşunuzda solunum zorluğu, hırıltılı solunum ve ses çıkartırken hırıltılı tonlarla ses çıkarttığı gözlemlenebilmektedir. Güvercininizin dışkısının sulu ve yeşilimsi olması ve kilo kaybı coryza hastalığının bir diğer belirtileridir. Uçma isteksizliği ve yavru üretimindeki verimin düşmesi de halk arasında akut nezle olarak tanınan hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalığın ilerleyen süreçlerinde burun akıntısı ve güvercininizin her iki gözünde de yaşarmalar görülebilmektedir. Bu süreçte güvercininizin sinüslerinde şişme görülmektedir. Sinüslerin şişmesine bağlı olarak kuşunuzun yüzünde, alın kısmında ve özellikle göz altlarında hissedilebilir derecede bir şişme oluşmaktadır. Öldürücü olmamasına rağmen güvercinlerde tedavi edilmezse strese neden olmaktadır. Oluşan bu stres durumu güvercininizde başka hastalıklar ortaya çıkarma ihtimali vardır. Hastalığın tam olarak teşhis edilebilmesi için veteriner hekiminize gitmelisiniz. Veteriner hekiminizin burun ve göz akıntılarının laboratuvar testinden sonra teşhis koyması gerekmektedir.

Coryza Hastalığı Tedavisi

Bakteri kökenli bir hastalık olduğu için doğru antibiyotikler ile tedavi edilebilmektedir. Veteriner hekiminizin önerdiği tedavi sürecini dikkatli bir şekilde uymanız güvercininizin sağlığı açısından önemlidir. Veteriner hekiminizin verdiği ilaçlara ek olarak güvercininize ek vitamin takviyesi de verebilirsiniz. Vereceğiniz ek vitamini de veteriner hekiminize danışmanız güvercininiz sağlığı ve tedavisinin doğru yapılabilmesi için önemlidir.