Güvercinlerde Circovirüs Hastalığı

Son zamanlarda ortaya çıkan Circovirüs Hastalığı oldukça yeni bir hastalıktır. Bu sebeple hastalıkla ilgili bilgiler de çok fazla değildir. Hastalığa Circovirüs adı ile bilinen bir virüs neden olmaktadır. Yavru kuşları ve genç kuşları etkileyen bu hastalık ilk başlarda solunum yolları sorunlarını ortaya çıkarır. Kuşlarda ağırlık kaybı ve ishal ortaya çıkaracaktır. Daha ileri aşamalarda ise tüylerin büyümesinde karakteristik anormallikler ortaya çıkabilir. Circovirüs hastalığının en önemli etkisi ise Dalak olmaktadır. Timus bildiğiniz gibi göğüs kemiğinin arka kısmında bulunan bir iç salgı bezidir. Vücudun savunma mekanizmasını tahrip ederek organlara zarar verecek ve kuşun bağışıklık sistemi olumsuz etkilenecektir. Virüs bu organlarda hücreleri tahrip ederek organlara zarar verecektir. Başlı başına bir hastalık olmamakla beraber her zaman ikincil derece kliniksel belirtiler veren bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Bunun nedeni bu virüsün kendi başına belirgin bir hastalık tablosu sunmaması ancak diğer hastalıklarla birlikte olduğunda fark edilmektedir.

Coccidiosis Hastalığı

Bir bağırsak hastalığı olarak bilinen Cocci aşağı yukarı her güvercinde mevcuttur. Bu hastalığın nedeni virüs ve bakteri olmamakla beraber coccidia denilen mikroskobik bir bağırsak parazitidir. Paratifo bakterisi gibi hareket ederek bağırsak duvarına yerleşecek ve burayı zamanla mahvedecektir. Hastalık herhangi bir belirti göstermeyen fakat bu organizmayı taşıyan kuşlara tedavi yapmaya herhangi bir gereksinimi yoktur. Özellikle yavrularda baş göstermesi kaçınılmazdır.

Bu hastalığın farkına erken vararak hemen tedavi uygulanırsa kuşların kurtulma olasılığı duvarın kendini tamir etme kabiliyeti de yüksektir. Erken teşhis hemen her hastalıkta önemli olduğu gibi kuşlarda da önemlidir. Kuşlarda görülen zayıflama ve ishal bu hastalığın olduğu kadar bir çok başka hastalıklarda da belirti olması kuşu etkileyecektir. Veterinere götürülen kuş biraz strese girebilir. Bu stresten onu kurtarmak için gereken ilaçları ve davranışları sergilemeniz gerekir. Veterineriniz tarafından önerilen ilacı içme suyuyla karıştırarak toz halinde verebilirsiniz. Kuşlardan insana geçen bazı hastalıklar olsa da bu hastalığın geçmediğini gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Bundan dolayı kuşunuza şefkat gösterebilir ve onunla ilgilenerek daha hızlı iyileşmesini sağlayabilirsiniz.