Güvercin hastalıkları ve tedavileri

Günümüzde güvercinler hemen hemen her ortamda yaşayabilmektedir. Çoğu zaman evlerin damlarında görmeye alışkın olduğumuz sevimli dostlar bazen bir çamurda, bazen de bir toprak ya da kaldırımda gezinebilmektedir. Bu sebeple virüs ve bakterilere çoğu zaman

Güvercin hastalıkları ve tedavileri  


Günümüzde güvercinler hemen hemen her ortamda yaşayabilmektedir. Çoğu zaman evlerin damlarında görmeye alışkın olduğumuz sevimli dostlar bazen bir çamurda, bazen de bir toprak ya da kaldırımda gezinebilmektedir. Bu sebeple virüs ve bakterilere çoğu zaman maruz kalmaktadırlar. Güvercin hastalıkları ve tedavisi birçok sebep ile bağlantılı olabilir. Bugün bir virüsün ne çok hastalığın habercisi olabileceği bilinmektedir. 


Güvercin Hastalıkları 


Güvercin besleyicileri çoğunlukla hastalanmamaları için çoğu önlemi olabilecek detayları ve tedbiri alması gereklidir. Birçok çeşit hastalık söz konusu hayvanlarda görülmektedir. Ancak bir mantar ya da parazit oluşumu önlemek bu hayvanlar için kolay olmamaktadır. Güvercinlerde en çok görülen başlıca hastalıklar şu şekildedir;
Circovirüs
Paramiksovirus
Koriza
Salmonella
Trikomonaz
Coccidiosis
E- coli
Hexamitiasis
Ornitosis
Pox
Tuberculosis
Cadidiasis
Plasmodiosis
Pasteurelosis
Adenovirus
Streptococosis
Söz konusu hastalıklar ise, kuşlar üzerinde çok farklı değerlendirilebilen belirtiler ile kendini belli etmektedir. Her hastalık her kuşta farklı belirtiler göstermektedir. Bu nedenle doğru teşhis konulması ise oldukça zor olmaktadır. Güvercin hastalıkları ve tedavisi için doğru teşhis ve erken tespit edilme kuşlar üzerinde oldukça hayati bir detay olacaktır. 


Güvercin Hastalıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler


Hastalıkların tespit edilme süreci oldukça önemlidir. Kursak şişmesi gibi ya da tüylerdeki solma gözlerdeki sarı hale gibi değişiklikler görüldüğünde uzmanlara danışmak gerekir. Önemli olan teşhisi yapılan hastalığın doğru ilaçlar ile tedavi sürecinin tamamlanıyor olmasıdır. Güvercin hastalıkları kitabı gibi yardımcı kitaplardan da yararlanılmaktadır. Yine de bir örnek vermek gerekirse E-coli gibi bir bakterilere bağlı hastalığın sürecinde furazolidon, sulfadiazin ve trimetoprim etken maddelerine sahip ilaçların kullanılması hayati bir önem arz edecektir. 
Söz konusu çeşitli hastalıklar halinde de bu tip belirtilmiş doğru ilaç ve hastalık ile eşleşen durumlar bulunmaktadır. Bu nedenle uzman ekiplerce kuşların gözlemlenmesi son derece önemli bir detay olacaktır. Geç kalınan bir tedavi süreci ise güvercinlerin ölümlerine sebep olmaktadır. Dayanıklılık anlamında iklim şartlarına belki dayanıklı olabilirler ancak olası bir viral enfeksiyon ya da bakteri durumunda erken terhis olmaması halinde hayatlarını kaybedebilmektedirler.